26 Haziran 2014 Perşembe 10:11
5074 Okunma

Şanlıurfa’nın Harran Ovas’nda bilinçsiz sulama erozyonu tetiklerken, suların bir kısmı köy içersine bir kısmı da su tahliye kanalı ile Suriye’ye gidiyor.
Şanlıurfa'da madalyonun iki yüzünde ayrı ayrı sorunlar yaşanıyor. Bir tarafta vatandaş susuzluktan şikâyet ederken, bir tarafta da fazla sudan dolayı topraklar elden çıkıyor. Bilinçsiz sulamanın toprakta çoraklaşmaya ve taban suyunun yükselmesine neden olduğunu tarım yetkililerinin bildirmesine rağmen, vahşi ve bilinçsiz sulamadan dolayı araziler yok olma ile karşı karşıya. Öte yandan, aşırı sulama ile birlikte taban suyu seviyeleri, ovanın güneyi başta olmak üzere toprak yüzeyinde görülmeye başlandı.
Bilinçsiz yapılan sulamanın, suyun israf edilmesinin yanı sıra toprağı da olumsuz yönde etkileyebileceğine işaret eden yetkililer, "Eğer gereğinden fazla sulama yapılırsa, su israf edileceğinden, üretici maddi olarak kayba uğrar, ürün de zarar görür. Gereğinden az sulama da aynı şekilde, toprağa zarar verme nedeni olur. Gereğinden fazla sulama, toprakta tuzlanmaya neden olduğu için zararı çok daha büyük olur" diye konuştu.
Bilinçsiz sulamadan fazla akan sular Suriye’ye doğru akıyor. Özellikle Harran ve Akçakale ilçelerinde binlerce dönümlük arazinin kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Fazla kullanılan su köy içersinse göllete dönüşürken bir kısmı da tahliye kanalları ile Suriye gitmektir.
Bilinçsiz sulamadan köy içersindeki ve köyler arasındaki yollarda büyük hasar görüyor. Yollar çamur deryasına dönüyor.
Son Güncelleme: 26.06.2014 14:37