Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi işbirliği ile yürütülen “Şanlıurfa’da Gebelerde Hepatit B Kontrolü Çalışmaları”nın birinci yıllık bölümünün tamamladığını bildirmek isteriz.
Bilindiği gibi, Hepatit B virüsü(Hepatit B Sarılığı) karaciğerde ani ve süreğen hastalığa neden olabilmektedir. Türkiye’nin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde 14 milyon kişi Hepatit B virüsünü taşımaktadır. Hepatit B virüsü, siroz ve karaciğer kanseri gibi iki önemli hastalığa neden olabilmektedir. Hastalık, hasta kişinin kan ya da vücut sıvılarıyla teması sonucu, güvenli olmayan kan ve ürünleri aktarımı, güvenli olmayan cinsel ilişki, güvenli olmayan damar içi ilaç vb. uygulamaları (madde bağımlıları gibi), anneden bebeğe geçiş gibi yollarla bulaşabilmektedir.
Şanlıurfa’da topluma, gebelere, berber ve kuaförlere, diş hekimlerine yönelik araştırmalarda her 100 kişiden 3 ile 4’ünde hepatit B hastalığı bulunduğu belirtilmektedir. Bu araştırmalarda dikkat çeken en önemli bulgulardan birisi hepatit B taşıyıcılarında ailede hepatit B öyküsünün bulunmasıdır. Bu nedenle uluslar arası rehberlere ve Doğum Öncesi Bakım Yönetim Rehberi 2009’a göre gebelerde HBs Ag testinin(sarılık testi) yapılması ve annesinde HBs Ag testi pozitif olan yenidoğanlara aşı ve Hepatit B İmmün Globülin(HBIG) uygulanması gerekmektedir.
Bu nedenle, Şanlıurfa’da Gebelerde Hepatit B Kontrolü Çalışmaları 2011 yılında başlatılmış, Şanlıurfa Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri ile Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. İbrahim Koruk ile İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk tarafından yürütülmüştür. Hekimlere yönelik eğitimler yapılmış, resmi uyarı yazıları ile konu sürekli gündemlerinde tutulmuştur. Poster ve yapıştırmalı etiket uygulamaları ile halk ve sağlık çalışanlarında farkındalık yaratılmaya çalışılmıştır.Müdahale çalışmaları yapılmadan önce tüm Şanlıurfa’da 2011 yılında 100 gebeden 26’sına HBsAg testi yaptırıldığı tespit edilmişti. 2012 yılı Haziran ayı itibarı ile yapılan müdahale çalışmasının sonuçları ilçeler düzeyinde incelendiğinde; 3 ilçede %85’lerde, 3 ilçede %75’lerde, 2 ilçede % 60’larda, diğer 3 ilçede ise %40’larda hepatit testi yapılır hale gelmiştir. Başka bir ifade ile; Şanlıurfa genelinde birinci yıl çalışmaları ile Hepatit B hastalığı olan gebeleri tespit etmek ve bebeklerine koruyucu uygulamaları yapma şansı tam 2.5 kat arttırılmıştır.
Bundan sonraki hedefimiz test yaptırma düzeyini ikinci yıl çalışmaları ile tüm ilçelerde %80’in üzerine çıkarmak olacaktır.
Tekrar hatırlatmakta yarar görüyoruz !
Hepatit B hastalığından korunmak için;
· Tüm gebeler mutlaka aile hekimlerine başvurmalı ve gebelikleri boyunca takipleri yapılmalı,
· Genel temizlik kurallarına uyulmalı,
· Hepatit B aşısı ile aşılanmalı,
· Bulaşlı beden sıvıları ile temas engellenmeli,
· Güvenli olmayan cinsel ilişkide mutlaka kondom kullanılmalı,
· Ailelerinde hepatit B hastası olanlara test yapılmalı ve sonucuna göre aşılanmalı,
· Evlenme muayenesinde ilgili testler yapılarak çiftlere danışmanlık hizmeti verilmelidir.
Kamuoyuna ve tüm sağlık çalışanlarına bildiririz.