28 Kasım 2012 Çarşamba 10:58
2174 Okunma
Türkiye’nin birçok yöresinde çocuklar okula gönderilmemektedir ve bu durum özellikle kızlar için geçerlidir. Güneydoğu’da gün geçtikçe sayısı artan okula gidemeyen kız çocukları için Valilikler ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri bir çok proje yürütüyor. Bu çerçevede İl Milli eğitim Müdürlüğü “Kız Çocuklarının Okullaştırılması” projesi ile okula gitmeyen kız çocukları için kolları sıvadı. Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürü Ahmet Pala konuyla ilgili yaptığı açıklamada yürüttükleri projeler ile Şanlıurfa’da kız çocuklarının okullaştırılması oranında % 23’ten %32’lere çıkıldığını söyledi.
Geçtiğimi günlerde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanlığı ‘Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması Hibe Programına’ yönelik uygulanacak projeleri finanse etmek üzere 10 milyon Euro’luk bir bütçe ayırmıştı.
Kız çocuklarının okullaştırılması konusunda aileler ile tek tek görüştüklerini belirten İl MilliEğitim Müdürü Ahmet Pala, “Arkadaşlarımız okul müdürleri, müdür yardımcıları, ilçe müdürleri, şube müdürleri olarak aile ziyaretlerine gidiyoruz. Kız çocuklarının okula gönderilmeleri konusunda ikna çalışmaları yürütüyoruz. Zaten bizim bu konuyla uğraşan bir operasyon ekibimiz var. Tek tek ikna turlarına devam ediyoruz. “Şanlıurfa’da kız çocuklarının okullaştırılması oranı % 23’lerden %32’lere çıktı. Bu sayı gittikçe artacak çünkü zorunlu eğitim artık 8 yıldan 12 yıla çıktı ve Şanlıurfa’da Bakanlık destekli Avrupa Birliği ile yürüttüğümüz bir projemiz var. Valimiz ve eşi de bu konuya itina gösteriyor. Vali, ilçeleri gezdiğinde ‘okumak istiyorum’ diyen kız çocuklarının elinden tutup bize getiriyor. Yani herkes kız çocuklarının okula gönderilmesi konusunda üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Özelde kız çocuklarının okullaşması var. Ama esasında bütün çocukların okula kazandırılması konusunda İl Milli Eğitim Müdürü olarak çalışıyoruz” dedi.
Kız çocuklarının okullaştırılması projesinin özel kız çocuklarını genelde de sokakta çalışan bütün çocuklar için yürütüldüğünü ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Pala, şöyle konuştu;” Sivil toplum örgütleri ile birlikte Harran Üniversitesinde Çalıştay yaptık. O noktada biz sokakta bulunan çocuklarımızın eğitim- öğretime kazandırılması ve çalışmaktan ziyade okula gitmeleri konusunda Belediye, Emniyet Teşkilatı, Sivil Toplum Örgütleriyle beraber el birliği ile çalışıyoruz. Çocuğun birinci işi okula gitmek. Bu konuda Ankara’da model olarak uygulanan bir projeyi buraya uydurmaya çalışıyoruz. Sokakta çalışan çocuklarımız çalıştıktan sonra her türlü sosyal imkânlarının temin edildiği bir ortam hazırlayacağız onlara. Çocuk sokakta çalışırken gelecek burada eğitimine devam edecek. Ve istediği alanda kendisini geliştirecek. Böyle geniş bir çalışmayı Şanlıurfa’mıza kazandırmak istiyoruz. Her türlü sosyal donatıya sahip bir kurum açılması için elimizden geleni yapıyoruz. Ama Şanlıurfa’da aslında bu kadar da yaygın değil sokak çocukları. Bizim çocuklarımız, simit de satsa ayakkabı da boyasa akşam kesinlikle ailesinin yanına dönüyor. Yani esasında sokakta yaşayan çocuğumuz yok.”
Son Güncelleme: 28.11.2012 16:56