Sit alanlarının kamulaştırma bedellerinin ödenmesi torba yasasında yer almadı, bir umutla bekleyen arazi sahiplerinin umudu yeniden yıkıldı.
Yıllardır arazileri sit alanı olduğu gerekçesiyle arazilerini kullanamayan vatandaşlar, kendi özel mülkiyetini kullanamamaktan şikayetçi oluyor. Bu hakların ne zamana kadar verileceği de bilinmiyor. Şanlıurfa’da 128 köyde sit alanı olduğu gerekçesiyle bu sorunun yaşandığı belirtildi. Arazilerini kullanamayan vatandaşlar, mağdur durumda vatandaş kendi özel mülkiyetine sahiplenemiyor. Kendi arazilerinden hiçbir şekilde faydalanamayan vatandaşlar, bu uygulamanın kaldırılmasını istiyor. Her yıl binlerce dönüm arazi bu nedenle ekilip biçilemezken, bu araziler üzerinden kredi de çekilemiyor. Arazileri olduğu halde mağdur durumda olduklarını belirten vatandaşlar, “arazimiz var ama bu arazimizi kullanamıyoruz. Bu uygulamanın kaldırılması için defalarca dilekçe verdik ama dilekçeler he sonuçsuz kaldı. Artık ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kendi arazilerimiz sit alanı olmuş, devlet neden bunu bize yapıyor anlamış değiliz. Bu sorunun bir an önce giderilmesini istiyoruz” dedi.
Arazinin kullanılamaması üzerine vatandaşlar göç etmek zorunda kalıyor. Göç edilmeye zorlanan köylüler istimlâk bedelinin bir an önce ödenmesini istiyor. Kentin merkeze bağlı Ulucanlar Köyü sit alanı ilan edilmesi nedeniyle tarım durma noktasına geldi. Eski adıyla Nakiphan Höyüğü, Harran’ın 18 kilometre kuzeyinde yer alan 4000 nüfuslu bir köy. Köy sakinleri 2008 yılında Tabii Varlıklar Bölge Kurulu tarafından korumaya alınan arazilerinin istimlâk bedelinin bir an önce ödenmesini istiyor. Sit alanı olması sebebiyle köylüler tarımsal faaliyetlerini sürdüremediklerini ifade ediyor. Tarlalarını süremeyen çiftçi başkasına da satamıyor. Aynı durum evleri için de geçerli. Ev yıkıp yenisini yapamadıklarını iddia eden köylüler, “ Artık canımızdan bezdik. Tarımsal bir işle uğraşamıyoruz. Tarlalarımız elimizden alındı. İstimlâk parasını da vermiyorlar. Köylü adamın tek geliri tarımdır. O da olmayınca köyde ne diye dursun ki? Şehre gitmek istiyoruz ama paramız da yok. Tarlaları başkasına da satamıyoruz. Kim alsın ki? Bir an önce istimlak ücretimizin ödenmesini istiyoruz” şeklinde konuşuyor. Bu sorunlar nedeniyle köy nüfusunun her gün azaldığı bildirilirken, köylerdeki nüfusun büyük kısmının il dışına göç ettiği belirtildi. Bu sorun karşısında daha önce toplam nüfusu 4 bin olan köylerde şuan bin kişiden daha az vatandaşın yaşadığını belirtildi. Naci Çetindağ